MLLWR Menu ban
The Military Law and the Law of War Review
PUBLISHED UNDER THE AUSPICES OF THE INTERNATIONAL SOCIETY FOR MILITARY LAW AND THE LAW OF WAR

 
MLLWR Menu haut
Home About Us Editorial Board Submissions Archives Last issue

Review 2005 - Volume 44

Gerard van VUGT

SAMENVATTING - JURIDISCHE ASPECTEN VAN NIET-LETALE WAPENS

De laatste tientallen jaren is de aard van de militaire operaties ingrijpend veranderd. Een groot gedeelte van de nu aan de gang zijnde operaties zijn geen oorlogsoperaties, bv. SFOR in Bosnië en ISAF in Afghanistan. Ook hebben technisch vooruitstrevende middelen inzake oorlogvoering hun intrede gedaan, zoals de slimme bom en het « onzichtbare » vliegtuig. Een andere ontwikkeling was die van de niet-letale wapens (NLW), in het bijzonder in andere dan oorlogsoperaties. Dit artikel handelt over deze ontwikkelingen en meer bepaald over de wettelijke aspecten van die wapens.
Het eerste deel van het artikel geeft een historisch overzicht van de ontwikkelingen in het Humanitaire Oorlogsrecht wat de middelen en de methodes betreft. Vervolgens beschrijft de auteur de betekenis van NLW, gevolgd door een technisch overzicht van de middelen inzake NLW. Wat de ontwikkeling op het stuk van de wettelijke aspecten betreft refereert de auteur aan de toepassing van Artikel 36 van Protocol II bij de Verdragen van Genève, dat dient te worden aangewend bij de beoordeling van het gebruik van mogelijke nieuwe wapens, met inbegrip van NLW. Bij de NAVO bestudeert de Research- en Technologie-Organisatie de technische en operationele aspecten van nieuwe NLW. Tot voor kort kregen de wettelijke aspecten van deze wapens geen bijzondere aandacht, maar tijdens een multinationale oefening, die in 2003 plaatsvond, was dat voor de eerste keer wel het geval. Naar aanleiding van die oefening konden een aantal conclusies worden getrokken.

  • De mate waarin geweld wordt gebruikt hangt samen met het niveau van de dreiging, onafhankelijk van de ontwikkeling van NLW;
  • NLW kunnen een deëscalerend effect hebben; het gebruik van NLW kan echter ook juist het tegenovergestelde teweegbrengen, daar het minder ontradend werkt en dus meer geweld uitlokt.
  • Wegens het toenemende gebruik van multinationale strijdkrachten is het nodig dat men samen afspraken maakt inzake NLW; dat kan ertoe leiden dat de nationale wetgeving in sommige landen moet worden aangepast;
  • Er is een grote verscheidenheid qua NLW en mogelijke methodes om NLW te gebruiken. De toepassing van het humanitaire oorlogsrecht dient in elk geval apart te worden bepaald. Het is niet zeker dat de huidige verdragen en regelingen alle aspecten van de NLW dekken. De landen zouden hieromtrent bij voorkeur afspraken dienen te maken.
De auteur is echter de mening toegedaan dat, hoewel dit nodig kan zijn, het moeilijk wordt om tot gemeenschappelijke afspraken te komen gezien de vele verschillende juridische standpunten ter zake.
De auteur verwijst naar initiatieven die zijn genomen door Dr. Krüger-Sprengel, die binnen het raam van het Genootschap voor Militair Recht en het Recht van de Gewapende Conflicten, het onderwerp van de NLW op de agenda van de laatste drie Congressen en op die van een van de seminaries voor juridische raadgevers heeft geplaatst.
Tijdens het laatste Congres in Rome (2003) heeft hij drie juridische benaderingswijzen ter tafel gelegd in verband met de wettelijke verankering van de NLW:
  • De traditionele benadering is die welke wordt gebruikt bij de NAVO. Volgens die opvatting zijn de huidige regels van het humanitaire oorlogsrecht van toepassing, inzonderheid artikel 36 van Protocol I;
  • De selectieve benadering is toegespitst op de ontwikkeling en het gebruik van veelbelovende nieuwe NLW. Het verdient de voorkeur deze NLW en hun gebruik in verdragen vast te leggen.
  • De radicale benaderingswijze ziet de NLW als een alternatief voor dodelijke en vernietigingswapens tijdens een militaire operatie; het is de bedoeling bepaalde internationale gewapende conflicten op een meer vredelievende manier te beëindigen. Dit principe zou in een derde Protocol bij de Verdragen van Genève kunnen worden vastgelegd. Dr. Krüger-Sprengel is voorstander van deze laatste benaderingswijze en stelt voor in een afzonderlijk verdrag gemeenschappelijke principes ter zake van NLW uit te werken.
Het zou interessant zijn deze laatste benaderingswijze te onderzoeken, aangezien zij wapens benoemt die tijdens een conflict toegestaan zijn, terwijl het huidige humanitaire oorlogsrecht het gebruik van sommige middelen en methodes alleen verbiedt en/of beperkt. Indien het gebruik van geweld tijdens een gewapend conflict echter toegestaan is, kan een commandant altijd kiezen welke middelen en methodes hij zal gebruiken en hoeft hij niet a priori beperkt te zijn in een soort van rangorde van middelen, waarbij hij NLW als eerste middel in aanmerking dient te nemen. NLW dienen complementair te zijn bij dodelijke wapens. Dit wil niet zeggen dat een commandant vrij is te kiezen welke wapens hij wenst te gebruiken. Hij is steeds gebonden door de regels en de principes van het humanitaire oorlogsrecht.
De auteur besluit zijn artikel met enkele opmerkingen over de toekomst van NLW. De ontwikkelingen inzake de manier waarop militaire strijdkrachten tijdens operaties worden aangewend (meer en meer operaties in verband met vredeshandhaving, ordehandhaving en vredesafdwinging), maken nieuwe ontwikkelingen nodig op het stuk van het gebruik van doeltreffende, bij voorkeur niet-letale, wapens.
Een belangrijk bijkomend effect in positieve zin van het gebruik van NLW is dat zij minder collaterale schade veroorzaken dan dodelijke wapens. Het land van de strijdmacht die dodelijk geweld gebruikt dient tijdens herstructureringsfase na het gewapende conflict vaak ook op te draaien voor de collaterale schade.
De ontwikkeling en het gebruik van NLW zal dan ook in de nabije toekomst worden opgevoerd, en dat zal leiden tot meer belangstelling voor de wettelijke aspecten van de NLW. De activiteiten van de internationale gemeenschap en die in het kader van het Genootschap voor Militair Recht en het Recht van de Gewapende Conflicten tonen aan dat een gemeenschappelijke benadering nodig is. Bij de besprekingen dienen de verschillende nationale standpunten omtrent de wettelijke aspecten van de NLW, de ingewikkeldheid van de NLW-systemen en hun uitwerking, alsook de politieke en operationele aspecten aan bod te komen.

SUMMARY - JURIDISCHE ASPECTEN VAN NIET-LETALE WAPENS

During the last decades the nature of military operations has changed dramatically. A great deal of current operations is operations other than war, e.g. SFOR in Bosnia and ISAF in Afghanistan. Also the use of sophisticated means of war fighting has been introduced like the smart bombs and « invisible » aircraft. Another development has come up with regard to non lethal weapons (NLW), especially in operations other than war. The article deals with these developments and focuses on the legal aspects of these weapons.
The first part of the article gives a historical overview on the developments in Humanitarian law of war with regard to means and methods. After that the author describes the meaning of NLW, followed by a technical overview on the means of NLW. With regard to the development on the legal aspects the author refers to the application of Article 36 of Protocol II to the Geneva conventions that should be used in judging the use of potential new weapons including NLW. Within NATO the Research and Technology Organization studies the technical and operational aspects of new NLW. Until recently no special attention was paid to the legal aspects of these weapons. However, during a multinational exercise that took place in 2003, for the first time the legal aspects were taken into account. A number of conclusions could be drawn from this exercise.

  • The level of the use of force will be depending on the level of the threat, independent on the development on NLW;
  • NLW can have a deescalating affect; however the use of NLW can also achieve exactly the opposite, as it can have a less deterrent effect and thus cause more violence.
  • Because of the growing use of multinational forces there is a need for a common understanding on NLW; this may require adaptation of national legislation in some countries;
  • There is a great variety of NLW and possible methods to use NLW. The application of humanitarian law of war should be defined in each individual case. It is not certain if the current treaties and regulations cover all aspects of NLW. It would be preferable if nations would have common understanding on this issue.
The author thinks that, although this may be necessary, but that it will not be easy to achieve this common understanding, due to the many different legal views on this subject.
The author refers to initiatives that have been undertaken by Dr. Krüger-Sprengel who, within the framework of the Society for Military Law and the Law of Armed Conflict, has put the subject on NLW on the agenda of the last three Congresses, and on the agenda of one of the seminars for legal advisors.
During the last congress in Rome (2003), he has put to the table three legal approaches for the legal embedding of NLW:
  • The traditional approach that is being used within NATO. In this view the current rules of humanitarian law of war apply, in particular article 36 of Protocol I;
  • The selective approach is concentrating on the development and use of promising new NLW. It is preferred to define these NLW and their use in treaties.
  • The radical approach defines NLW as an alternative for deadly and destroying weapons during a military operation; the aim is to end certain international armed conflicts in a more peaceful way. This principle could be laid down in a third Protocol to the Geneva Treaties. Dr. Krüger-Sprengel is in favor of this last approach and he suggests developing common principles on NLW in a separate treaty.
It might be interesting to investigate this last approach, as it defines weapons that are allowed during a conflict, where as current humanitarian law of war only prohibit and/ or limit the use of certain means and methods. However, if the use of force during an armed conflict is permitted, then a commander always has a choice which means and methods he will use and he should not be limited a priori in a sort of ranking in means, defining NLW as the first means he should look at. NLW should be complimentary to lethal weapons. This does not mean that a commander is free in the choice which weapons he wants to use. He is always bound by the rules and principles of humanitarian law of war.
The author ends his article with some remarks on the future of NLW. The developments on the way military forces are being employed during operations (more and more peacekeeping, law enforcing and peace-enforcing operations), ask for new developments on the use of adequate, preferably non-lethal, weapons.
An important positive side effect on the use of NLW is a less collateral damage than caused by lethal weapons. Often the nation of the force that uses lethal force has also to pay for the collateral damage during the restructuring phase after an armed conflict.
Therefore the development and the use of NLW will be intensified in the near future, and this will calls for a growing interest on the legal aspects of NLW. The activities of the international community and within the Society for Military Law and the Law of Armed Conflict show that a common approach is necessary. In the discussions the different national views on the legal aspects of NLW, the complexity of NLW systems and their effects as well as the political and operational aspects should be addressed.

RESUME - JURIDISCHE ASPECTEN VAN NIET-LETALE WAPENS

Les dernières décennies écoulées ont été témoin d’un changement majeur dans la nature des opérations militaires. Une grande partie des opérations actuellement en cours sont des opérations militaires autres que la guerre, comme la SFOR en Bosnie et l’ ISAF en Afghanistan. Par ailleurs, des moyens de guerre sophistiqués ont fait leur apparition tels que les bombes intelligentes et les avions «invisibles». Une autre évolution notable concerne les armes non létales – ANL (non lethal weapons - NLW), dont l’usage s’est imposé tout particulièrement dans les opérations militaires autres que la guerre. Le présent article expose ces mutations et plus particulièrement les aspects juridiques de cette nouvelle génération d’armes.
En une première partie, l’article retrace un aperçu historique des développements du droit humanitaire de la guerre sur le plan des moyens et méthodes appliqués en opération. Ensuite l’auteur décrit le développement des ANL ainsi que des techniques utilisées par ce type d’arme. Pour ce qui concerne l’évolution des aspects juridiques, l’auteur renvoie à l’application de l’article 36 du Protocole II des conventions de Genève qui régit l’emploi d’armes nouvelles potentielles y compris les ANL. Dans le cadre de l’OTAN les aspects techniques et opérationnels des nouvelles ANL ont été étudiés par l’Agence pour la Recherche et la Technologie (Research and Technology Organization). Mais les aspects juridiques ce type d’armes n’avaient pas attiré une attention particulière jusqu’à il y a peu. En 2003 au cours d’un exercice international, pour la première fois ces aspects juridiques sont pris en considération. Une série de conclusions sont tirées:

  • L’emploi de la force armée est fonction du niveau de la menace, indépendamment du développement des ANL;
  • Les ANL peuvent entraîner un effet de désescalade; toutefois leur utilisation peut aussi produire un effet exactement contraire : elles peuvent avoir un effet moins dissuasif et donc augmenter la violence.
  • L’engagement croissant de forces internationales fait apparaître le besoin d’une approche commune en ce qui concerne les ANL; dans certains pays il peut même s’avérer nécessaire d’adapter la législation nationale;
  • La palette d’ANL et de méthodes d’utilisation de cette génération d’armes est particulièrement étendue. L’application du droit humanitaire de la guerre devrait être définie dans chaque cas individuel. Il n’est pas certain que les traités et règlements actuels couvrent tous les aspects de ANL. Il serait préférable que les nations arrivent à une approche commune de ce point important.
Toutefois l’auteur estime que même si cette communauté de vue correspond à une nécessité, elle reste néanmoins difficile, en raison des différentes positions juridiques sur ce sujet.
Il expose les initiatives prises par le Dr. Krüger-Sprengel qui a inscrit le thème des ANL à l’ordre du jour des trois derniers congrès de la Société Internationale de Droit Militaire et de Droit de la Guerre ainsi que d’un des séminaires pour les conseillers juridiques.
Au cours du dernier congrès de Rome (2003), trois approches juridiques ont été abordées en vue de mettre en place l’ancrage légal des ANL :
  • L’approche traditionnelle utilisée au sein de l’OTAN, selon laquelle les règles de droit humanitaire de guerre en vigueur doivent être appliquées , notamment l’article 36 du Protocole I ;
  • L’approche sélective fondée sur le développement et l’utilisation d’ANL nouvelles et prometteuses. Ces ANL ainsi que leur utilisation doivent de préférence être définies dans des traités.
  • L’approche radicale qui définit les ANL comme une alternative aux armes meurtrières et destructrices utilisées au cours d’opérations militaires; l’objectif poursuivi est de mettre fin à certains conflits armés d’une manière plus pacifique. Ce principe pourrait être défini dans un troisième Protocole additionnel aux Conventions de Genève. Le Dr. Krüger-Sprengel est partisan de cette dernière approche et suggère de développer des principes communs relatifs aux ANL, dans un traité distinct.
Cette dernière approche mérite d’être analysée plus avant, notamment parce qu’elle définit les armes autorisées dans un conflit alors que le droit humanitaire de la guerre en vigueur se limite à interdire et/ou limiter l’emploi de certains moyens et méthodes. Néanmoins si le recours à la force est autorisé durant un conflit armé, il appartient toujours au commandant de choisir les moyens et les méthodes qu’il souhaite utiliser, sans être limité a priori par ce qu’on pourrait qualifier de catégorie de moyens qui présente les ANL comme premier moyen à privilégier. Les ANL devraient être complémentaires aux armes létales. Ce qui ne signifie pas pour autant qu’un commandant soit libre de choisir les armes qu’il entend utiliser. Il reste toujours liés aux règles et principes du droit humanitaire de la guerre.
En conclusion, l’auteur formule certaines remarques à propos de l’avenir des ANL. L’évolution de l’engagement des forces militaires en opération (accroissement des opérations de maintien de la paix, de maintien de l’ordre et imposition de la paix ), se répercute inévitablement sur l’emploi d’armes adéquates, de préférence non létales.
Un important effet positif de l’emploi des ANL est la réduction des dommages collatéraux par rapport aux armes létales. Il est fréquent que la nation dont ressortit la force qui utilise des armes létales prenne aussi en charge l’indemnisation des dommages collatéraux, lors de la phase de restructuration suivant le conflit armé.
Dès lors, le développement et l’utilisation des ANL ne manqueront pas de s’intensifier dans un proche avenir, éveillant l’intérêt pour les aspects juridiques de leur utilisation. Les activités de la communauté internationale et les travaux réalisés dans le cadre de la Société Internationale de Droit Militaire et de Droit de la Guerre démontrent qu’il est indispensable de partager la même approche. Ces discussions devraient aborder les différentes positions nationales vis-à-vis des aspects légaux des NLW, la complexité des systèmes ANL et leurs effets ainsi que les aspects politiques et opérationnels.

ZUSAMMENFASSUNG - JURIDISCHE ASPECTEN VAN NIET-LETALE WAPENS

Militärische Operationen haben sich in den letzten Jahrzehnten dem Wesen nach in grundlegender Weise verändert. Von den gegenwärtig laufenden Einsätzen sind es darunter nämlich ein Großteil Operationen, die keine Kriegseinsätze sind, wie zum Beispiel SFOR in Bosnien, und ISAF in Afghanistan. Daneben sind auf dem Gebiet der Kriegführung hochentwickelte Kampfmittel wie die intelligente Bombe und das «unsichtbare„ Flugzeug eingeführt worden. Zu diesen Entwicklungen gehören in diesem Zusammenhang weiter das Erscheinen der nichttödlichen Kampfmittel (NTK), vor allem in Operationen, die keine Kriegseinsätze sind. Dieser Beitrag befasst sich mit diesen Entwicklungen, wobei die rechtlichen Aspekte hinsichtlich dieser Kampfmittel im Mittelpunkt stehen.
Der erste Teil des Beitrags gibt einen geschichtlichen Überblick über die Entwicklungen im humanitären Völkerrecht hinsichtlich der Mittel und Wege. Anschließend wird die Bedeutung der NTKs vom Autor geschildert, woraufhin ein technischer Überblick über den aktuellen Bestand im Bereich der NTKs gegeben wird. Zu den Entwicklungen bei den rechtlichen Aspekten verweist der Autor auf eine Anwendung von Artikel 36 des 2. Protokolls zu den Genfer Konventionen, der bei der Beurteilung des Einsatzes etwaiger neuer Kampfmittel, einschließlich NTKs, gehandhabt werden sollte. Innerhalb der NATO untersucht die Forschungs- und Technologieorganisation bei neuen NTKs die technischen und operativen Aspekte. Bis vor kurzem wurde bei diesen Kampfmitteln den rechtlichen Aspekten keine besondere Aufmerksamkeit gewidmet. Als eine multinationale Übung jedoch 2003 stattfand, wurden diese Aspekte zum ersten Mal Wohl berücksichtigt. Es konnten aus dieser Übung manche Schlüsse gezogen werden.

  • Der Umfang der Gewaltanwendung hängt mit dem Grad der Drohung, und zwar ohne Einwirkung der NTK- Entwicklung, zusammen;
  • NTKs können deeskalierend wirken; allerdings kann die Anwendung von NTKs ebenso gut das Gegenteil auslösen, weil die Abschreckung dann geringer ist und dadurch auch mehr Gewalt hervorgerufen wird.
  • Aufgrund des zunehmenden Einsatzes multinationaler Truppen ergibt sich auf dem Gebiet der NTKs allseits einen Abstimmungsbedarf; in manchen Ländern kann deshalb eine Anpassung der einheimischen Gesetzgebung erforderlicht gemacht werden;
  • Es gibt eine große Vielfalt an NTKs und an möglichen Wegen der Anwendung von NTKs. Eine Anwendung des humanitären Völkerrechts ist jeweils im Einzelfall festzulegen. Ob mit den gegenwärtigen Verträgen und dem heutigen Regelwerk sämtliche Aspekte in der Frage der NTKs erfasst würden, ist nicht sicher. Es wäre besser, wenn auf Seiten der Staatengemeinschaft hierüber ein Einverständnis erzielt werden könnte.
Obwohl dies notwendig sein mag, ist der Autor der Auffassung, dass durch die große Vielfalt der Rechtsansichten zu diesem Thema jener allgemeine Konsens schwierig zu erreichen sein dürfte.
Der Autor bezieht sich auf das Eingreifen von Initiativen von seiten von Dr. Krüger – Sprengel, der auf den letzten drei Tagungen im Rahmen der Internationalen Gesellschaft für Wehrrecht und Kriegsvölkerrecht sowie bei einem der Rechtsberaterseminare das Thema der NTKs auf die Tagesordnung setzte.
Bei der letzten Tagung in Rom (2003) sind seinerseits in rechtlicher Hinsicht ein dreifacher Ansatz zur gesetzlichen Verankerung der NTKs zur Sprache gebracht worden:
  • Die herkömmliche Betrachtungsweise anspricht jenem Ansatz, der innerhalb der NATO üblich ist. Nach dieser Auffassung sind die Regeln des humanitären Völkerrechts, insbesondere Artikel 36 des 1. Protokolls, anwendbar.
  • Die selektive Betrachtungsweise entspricht einem Ansatz, bei dem Entwicklung und Anwendung viel versprechender neuer NTKs im Vordergrund stehen. Hier zieht man es vor, dass NTKs und ihre Anwendung in Verträgen festgeschrieben werden.
  • Die radikale Betrachtungsweise entspricht einem Ansatz, beidem die NTKs als Alternativmittel für die Anwendung tödlicher Vernichtungswaffen in einem Militäreinsatz gesehen werden; Zweck ist es, bestimmte internationale bewaffnete Konflikte auf friedlicherem Wege beenden zu können. Dieses Prinzip könnte in einem dritten Protokoll zu den Genfer Konventionen festgehalten werden. Dr. Krüger-Sprengel befürwortet den letztgenannten Ansatz und regt an, zur Frage der NTKs gemeinsame Prinzipien zu erarbeiten und in einem getrennten Vertrag festzulegen.
Von Interesse wäre es, letztgenannten Ansatz zu erforschen, und zwar deshalb, weil solche Kampfmittel, die in einem Konflikt zugelassen sein sollen hiermit umschrieben werden, während nach dem gegenwärtigen humanitären Völkerrecht die Anwendung einiger Mittel und Wege lediglich verboten beziehungsweise beschränkt ist. Insofern Gewaltanwendung in einem bewaffneten Konflikt aber erlaubt ist, hat allerdings ein Kommandeur bei seinem Vorgehen stets die Wahl über Mittel und Wege und sollte nicht von vornherein eingeengt werden in eine Art Rangordnung der Mittel, aus der seinerseits die NTKs als erstes Mittel berücksichtigt werden müssten. Vielmehr ist es so, dass NTKs im Verhältnis zu tödlichen Kampfmitteln komplementär zum Einsatz kommen sollen. Dies bedeutet zwar nicht, dass ein Kommandeur frei über die Wahl der anzuwendenden Kampfmittel entscheiden kann. An die Vorschriften und Grundsätze des humanitären Völkerrechts ist er ja zu jeder Zeit gebunden.
Der Autor schließt den Beitrag mit einigen Bemerkungen zu der Zukunft von NTKs. Jene Entwicklungen in bezug auf die Weise, wie die Kriegsmacht in Operationen eingesetzt werden (immer mehr Operationen zur Friedenserhaltung, Aufrechterhaltung der öffentlichen Ordnung und Durchsetzung des Friedens) machen neue Entwicklungen in dem Bereich des Einsatzes wirksamer Kampfmittel vorzugsweise nichttödlicher Art erforderlich.
En wichtiger positiver Nebeneffekt um die Anwendung von NTKs sind die Kollateralschäden, die im Ausmaß geringer ausfallen als solche, die durch tödliche Kampfmittel angerichtet werden. Nach dem Ende eines bewaffneten Konfliktes muss das Land, dessen Streitkräfte tödliche Waffengewalt angewendet hat, ja vielfach während der Phase des Wiederaufbaus auch für die Kollateralschäden aufkommen.
Deswegen kommt es in naher Zukunft zu einer Steigerung der Entwicklung und Anwendung von NTKs, mit der Folge, dass man zunehmend sich für die rechtlichen Aspekte um die NTKs interessieren müsste. Die Arbeit innerhalb der internationalen Gemeinschaft bzw. im Rahmen der Gesellschaft für Wehrrecht und Kriegsvölkerrecht zeigt, dass ein gemeinsames Vorgehen in dieser Frage notwendig ist. Es sollten die verschiedenen einzelstaatlichen Auffassungen zu den rechtlichen Aspekten um die NTKs, die Komplexität der NTK - Systeme und ihre Auswirkungen sowie die politischen und operativen Aspekte bei den Beratungen zur Sprache kommen.

RESUMEN - JURIDISCHE ASPECTEN VAN NIET-LETALE WAPENS

Las últimas décadas han sido testigo de un cambio radical de la naturaleza de las operaciones militares. Una parte importante de las operaciones en curso se inscriben en el marco de las llamadas «operaciones militares salvo la guerra» como la SFOR en Bosnia e ISAF en Afganistán. Por otra parte han aparecido unos medios de guerra sofisticados como las bombas inteligentes y los aviones «invisibles». Otra evolución significativa ha sido el despliegue de las armas no letales – ANL (non lethal weapons - NLW), cuyo empleo se impuso más particularmente en las operaciones militares salvo la guerra. El presente artículo describe estas mutaciones así como los aspectos jurídicos de esta nueva generación de armas.
En una primera parte el autor presenta un breve repaso histórico de la evolución del derecho humanitario de la guerra en lo que se refiere a los medios y métodos aplicados en las operaciones militares. Describe después el desarrollo de las ANL y las técnicas utilizadas para este tipo de armas. Reflexionando sobre los aspectos jurídicos de las ANL, el autor se refiere a la aplicación del artículo 36 del Protocolo II adicional a los Convenios de Ginebra que regula el empleo de armas nuevas potenciales incluso los ANL. En el marco de la OTAN los aspectos técnicos y operacionales de las nuevas ANL han sido estudiado por la Research and Technology Organization. Hasta recientemente, los aspectos jurídicos de esta categoría de armas no despertaban un interés particular.

  • El nivel de empleo de la fuerza armada depende del nivel de la amenaza, y no del desarrollo de las ANL;
  • Las ANL pueden provocar un efecto de desescalada; sin embargo el empleo de ANL puede también inducir un efecto totalmente contrario: pueden ejercer un efecto menos disuasivo e incrementar la violencia.
  • El despliegue creciente de fuerzas internacionales revela la necesidad de consensuar una posición común con arreglo a los ANL; lo que exige una adaptación de la legislación nacional en ciertos países;
  • Existe una gran variedad de ANL y de métodos de utilizar esta generación de armas. La aplicación del derecho humanitario tendría que definirse para cada caso individual. No es cierto que los tratados y reglamentos actuales cobran todos los aspectos de las ANL. Sería preferible que las naciones consensúen una posición común en torno a esta cuestión.
El autor estima que aunque necesaria, esta posición común resulta difícil de alcanzar por los diferentes enfoques jurídicos.
Expone las iniciativas tomadas por el Dr. Krüger-Sprengel que inscribió el tema de las ANL al orden del día de los tres últimos congresos de la Sociedad Internacional de Derecho Militar y de Derecho de la Guerra y a uno de los seminarios para los asesores jurídicos.
Durante el último congreso de Roma (2003), se analizaron tres enfoques jurídicos intentando formular una definición jurídica de las ANL:
  • El enfoque tradicional utilizado dentro de la OTAN, según lo cual deben aplicarse las reglas de derecho humanitario en vigor, particularmente el artículo 36 del Protocolo I ;
  • El enfoque selectivo que se basa en el desarrollo y la utilización de ANL nuevas y prometedoras. Se tienen que definir estas ANL y su utilización en los tratados.
  • El enfoque radical que define las ANL como una alternativa a las armas mortales y destructoras utilizadas durante las operaciones militares; el objetivo es poner fin de manera más pacifica a ciertos conflictos armados. Este principio podría definirse en un tercero Protocolo adicional a los Convenios de Ginebra. El Dr. Krüger-Sprengel defiende este último enfoque y sugiere establecer en un tratado separado los principios comunes en torno a las ANL.
Este último enfoque merece un análisis más completo, particularmente porque define las armas autorizadas durante un conflicto mientras el derecho humanitario de la guerra existente se limita a prohibir y/o circunscribir el empleo de ciertos medios y métodos. Sin embargo si se autoriza el recurso a la fuerza armada durante un conflicto, corresponde siempre al comandante escoger los medios y métodos que quiere utilizar, sin sentirse limitado a priori por una categoría de medios que define las ANL como los primeros medios que privilegiar. Los ANL tienen que complementar las armas letales, lo que no significa que un comandante se encuentre libre de utilizar las armas que quiera. Queda sometido a las reglas y principios del derecho humanitario de la guerra.
El autor concluye formulando unas observaciones a propósito del porvenir de los ANL. La evolución del empleo de fuerzas militares en las operaciones (más operaciones de mantenimiento de la paz, operaciones de mantenimiento del orden y de imposición de la paz), se repercute inevitablemente en el empleo de las armas apropiadas de preferentemente no letales.
Un efecto positivo importante del uso de armas no letales es que permiten reducir los daños colaterales en comparación con las armas letales. En general la nación cuya fuerza armada utiliza armas letales contribuye también a la indemnización de los daños colaterales, durante la fase de reestructuración después del conflicto armado.
Resulta que el desarrollo y la utilización de las ANL seguirán intensificándose en un próximo futuro, despejando un interés creciente por los aspectos jurídicos de su utilización. Las actividades de la comunidad internacional y los trabajos realizados en el marco de la Sociedad Internacional de Derecho Militar y de Derecho de la Guerra revelan la necesidad de compartir el mismo enfoque. El debate debería centrarse en las diferentes posiciones nacionales en torno a los aspectos legales de las ANL, la complejidad de los sistemas ANL y de sus efectos así como los aspectos políticos y operacionales.

RIASSUNTO - JURIDISCHE ASPECTEN VAN NIET-LETALE WAPENS

Negli ultimi decenni abbiamo assistito ad un rilevante cambiamento della natura delle operazioni militari. Una grande parte delle stesse ricade ormai nell’ambito delle c.d. Operations Other Than War (OOTW), come la SFOR in Bosnia e l’ISAF in Afghanistan e, d’altra parte, mezzi di guerra sofisticati, come le bombe intelligenti e gli aerei «invisibili» hanno già fatto la loro comparsa nei teatri internazionali. Un’altra evoluzione di tutto rilievo riguarda le armi non letali – ANL (non lethal weapons – NLW), il cui impiego si è imposto in particolare nelle OOTW. Questo studio presenta tali cambiamenti ed in particolare gli aspetti giuridici inerenti a questa nuova generazione di armi.
In una prima parte, l’articolo illustra lo sviluppo del diritto umanitario in rapporto ai mezzi e metodi applicati nel corso delle operazioni militari, per passare poi allo sviluppo delle ANL e delle relative tecniche di utilizzo. Riguardo all’evoluzione degli aspetti giuridici, l’autore rinvia all’applicazione dell’articolo 36 del II Protocollo alle Convenzioni di Ginevra, riguardante l’uso di armi nuove o il cui sviluppo appare potenziale, incluse le ANL. Nell’ambito della NATO gli aspetti tecnici ed operativi delle nuove ANL sono stati studiati dall’Agenzia per la ricerca e la tecnologia (Research & Technology Organization). Invece, gli aspetti giuridici relativi a questo tipo di armi non avevano attirato un’attenzione particolare. Solo nel 2003, nel corso di una esercitazione internazionale, per la prima volta gli aspetti in questione sono stati presi in considerazione. Dall’esito dell’esercitazione in parola si sono tratte alcune conclusioni:

  • Il livello dell’uso della forza dipende dal livello della minaccia, indipendentemente dallo sviluppo delle ANL;
  • le ANL possono comportare un effetto di de – escalation; tuttavia il loro utilizzo può anche produrre l’effetto esattamente opposto: si possono avere conseguenze meno dissuasive, con conseguente aumento della violenza;
  • l’impegno crescente di forze multinazionali fa apparire la necessità di un approccio comune all’utilizzo delle ANL: a tale scopo, in alcuni paesi potrà anche risultare necessario adattare la legislazione nazionale in materia;
  • il numero di ANL e di metodi d’utilizzo di questa generazione di armi risulta particolarmente ampio; l’applicazione del diritto umanitario dovrebbe essere definita caso per caso. Non appare certo che i trattati e i regolamenti in vigore coprano tutti gli aspetti giuridici inerenti alle ANL: sarebbe preferibile che le nazioni giungessero ad un approccio comune su un punto così rilevante.
L’autore ritiene tuttavia che, nonostante questa comunanza di vedute corrisponda ad una reale necessità, il suo conseguimento risulti difficile, a causa delle diverse legislazioni nazionali sull’argomento.
L’autore espone altresì le iniziative prese dal dott. Krüger – Sprengel, che ha iscritto il tema delle ANL all’ordine del giorno degli ultimi tre congressi della Società internazionale di diritto militare e della guerra, come anche nell’agenda di uno dei seminari per i consulenti giuridici organizzati dalla medesima Società. In attesa di definire meglio il fondamento giuridico delle ANL, nel corso dell’ultimo congresso di Roma (2003) si sono delineati tre diversi approcci giuridici alla questione:
  • l’approccio tradizionale, utilizzato nell’ambito della NATO, secondo il quale le norme di diritto umanitario in vigore devono trovare applicazione (in particolare l’articolo 36 del I protocollo);
  • l’approccio selettivo, basato sullo sviluppo e l’utilizzo di nuove e promettenti ANL. Queste, assieme al loro utilizzo, dovranno preferibilmente essere definite in specifici trattati;
  • l’approccio radicale, che definisce le ANL come un’alternativa alle armi letali utilizzate nel corso di operazioni militari: l’obiettivo perseguito sarebbe quindi quello di porre fine ai conflitti armati nel modo più pacifico possibile. Questo principio potrebbe essere definito in un terzo Protocollo addizionale alle Convenzioni di Ginevra. Il dott. Krüger – Sprengel è favorevole a quest’ultimo approccio e suggerisce di sviluppare principi comuni relativi alle ANL in un trattato distinto.
Quest’ultimo approccio merita di essere analizzato più in profondità, in particolare perché autorizza l’uso di alcune armi in un conflitto, mentre il diritto umanitario tradizionalmente si limita a proibire e/o limitare l’utilizzo di alcuni mezzi e metodi. Tuttavia, se anche durante un conflitto armato il ricorso alla forza venisse autorizzato, spetterebbe comunque sempre al Comandante scegliere i mezzi e i metodi che desidera utilizzare nello specifico, senza che costui sia limitato a priori da una sorta di lista degli armamenti in uso, di cui le ANL siano le prime da scegliersi. Le ANL dovrebbero essere complementari alle armi letali. Ciò non significa comunque che il Comandante sia completamente libero di scegliere le armi che intende utilizzare. Difatti egli rimarrà sempre legato alle norme e ai principi del diritto umanitario.
In conclusione, l’autore formula alcune osservazioni a proposito del futuro delle ANL. L’evoluzione dell’impiego delle forze militari in operazione (aumento delle operazioni di mantenimento della pace, di mantenimento dell’ordine e di imposizione della pace), si riflette inevitabilmente sull’uso di armi adeguate, preferibilmente non letali.
Un importante effetto positivo dell’uso delle ANL è la riduzione dei danni collaterali rispetto alle armi letali. Difatti, in occasione della fase di ricostruzione a seguito di un conflitto armato, è frequente che lo stato partecipante in una forza multinazionale che utilizza armi letali si assuma anche l’onere dell’indennizzo dei danni collaterali provocati.
Anche per evitare tali conseguenze, lo sviluppo e l’utilizzo delle ANL non mancheranno di intensificarsi nel prossimo futuro: futuro che vedrà aumentare l’interesse per gli aspetti giuridici del loro utilizzo. Le attività della comunità internazionale e della Società internazionale di diritto militare e della guerra dimostrano che è indispensabile assumere un approccio comune sulla questione delle ANL. Un tale dibattito dovrebbe riguardare le diverse posizioni nazionali relative agli aspetti giuridici delle ANL, la loro complessità ed i loro effetti, assieme alle questioni politiche ed operative.